Sfeer Totaal

Logo

Als een expert in de wereld van sfeerhaarden, is het begrijpelijk dat een van de meest gestelde vragen die ik hoor is: “Wat kost een elektrische sfeerhaard aan stroom?” In het huidige tijdperk waarin we voortdurend proberen de kosten van levensonderhoud te verminderen en duurzamer te leven, is dit inderdaad een belangrijke overweging bij de aanschaf van een elektrische sfeerhaard. In dit artikel zal ik proberen deze vraag zo volledig mogelijk te beantwoorden.

Hoe werkt een elektrische haard?

Ten eerste, is het belangrijk om te begrijpen hoe een elektrische haard werkt. In tegenstelling tot traditionele hout- of gashaarden, gebruiken elektrische haarden stroom om warmte te genereren. Zij doen dit door het sturen van elektriciteit door een verwarmingselement, wat resulteert in de productie van warmte. De hoeveelheid stroom die deze apparaten verbruiken, hangt af van hun technische specificaties en hoe vaak ze worden gebruikt.

Als algemene regel zijn elektrische sfeerhaarden verkrijgbaar in vermogens variërend van ongeveer 1.000 tot 2.000 watt. Om te berekenen hoeveel een elektrische haard zal kosten om te draaien, moet je eerst je stroomprijs per kilowattuur (kWh) kennen. Dit is de maateenheid die energiebedrijven gebruiken om het energieverbruik te meten.

Stel dat u bijvoorbeeld in het bezit bent van een elektrische sfeerhaard van 2.000 watt (oftewel 2 kW), en dat de gemiddelde elektriciteitsprijs in Nederland rond de 22 cent per kWh ligt. Als u de haard één uur lang op vol vermogen laat gebruikt, verbruikt deze 2 kWh stroom, wat neerkomt op ongeveer 44 cent. Zou je de haard vier uur per dag gebruiken, dan berekenen we de kosten als volgt: 2 kW x 4 uren = 8 kWh. 8 kWh x €0,22 = €1,76 per dag.

Elektrische sfeerhaard

Om te weten hoeveel het kost op jaarbasis, vermenigvuldig je de dagelijkse kosten met het aantal dagen in een jaar. In dit geval zou dat betekenen: €1,76 x 365 dagen = €642,40. Dit is de maximale kostenpost per jaar, aangenomen dat de haard dagelijks op vol vermogen draait.

Echter, moderne elektrische sfeerhaarden zijn vaak uitgerust met energiebesparende technologieën zoals thermostaten en eco-modussen, welke het energieverbruik kunnen verminderen. Het gebruik van deze functies kan de operationele kosten met wel 50% of meer verlagen. Zo kan een haard met een eco-modus het stroomverbruik verlagen tot ongeveer 1000 watt per uur, wat de dagelijkse kosten zou halveren tot minder dan €1.

Belangrijk om te vermelden is dat de sfeerhaard niet altijd hoeft te verwarmen. Je kan ook enkel de vlammen aanzetten zonder de verwarming. Deze optie kost heel wat minder stroom dan wanneer de verwarming ook aangezet wordt.

Kort samengevat, ja, een elektrische sfeerhaard zal een stijging van je stroomverbruik veroorzaken. Echter, afhankelijk van het soort, hoe je het gebruikt en het tarief dat jouw energieleverancier rekent, kunnen de bedragen variëren. Het is daarom van cruciaal belang om goed te overwegen welk type sfeerhaard u wilt aanschaffen, en hoe u deze wilt gebruiken, om een goede inschatting van de lopende kosten te kunnen maken.

Ik hoop dat dit artikel wat licht heeft geworpen op de vraag “wat kost een elektrische sfeerhaard aan stroom?“, en dat het u zal helpen een weloverwogen keuze te maken voor uw gezellige winteravonden bij de haard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *